Er is een nieuwe koloniale grootmacht 🌎

In de week dat de Britse kwaliteitskrant The Independent aankondigde te stoppen met het drukken van d
De Medianieuwsbrief
Er is een nieuwe koloniale grootmacht 🌎
In de week dat de Britse kwaliteitskrant The Independent aankondigde te stoppen met het drukken van de papieren krant (en waarschijnlijk de helft van het personeel op straat komt), moeten we het echt even op een constructieve manier hebben over de centen.

Allereerst: betalen voor journalistiek steeds normaler, deel duizend
De revolutionaire betaalknop van Blendle staat nu op de site van de Volkskrant! Zo te zien (voorlopig?) alleen zichtbaar voor Blendle-gebruikers:
Hier ligt denk ik echt de potentie van Blendle. Dat het dé wereldwijde portemonnee wordt voor journalistiek. In eerste instantie met micropayments. Maar wat let ze om ook abonnementen te verkopen? 
Over abonnementen gesproken. Paywall-pionier de Financial Times heeft een nieuw record gevestigd:
Het is onduidelijk of ze daar ook hun 1 euro-abonnementen in betrekken. Maar één ding staat vast. Zoals Jeff Bezos ook zegt: het aantal verkochte digitale abonnementen is je beste metric.
The Information's Jessica Lessin legt uit waarom verkochte abonnementen de beste metric is
Ook Wired sluit zich aan bij de abonnementen-parade 🎉
Ik begrijp trouwens helemaal niets van Het Parool
Ze hebben de krant en site vernieuwd (ze zien er prachtig uit). Maar wat ik niet begrijp is dat Het Parool maar geen afscheid kan nemen van de wereld buiten Amsterdam. Die wereld hebben andere media al aardig gecoverd namelijk. Richt je toch gewoon op het worden van de beste nieuwsbron over de hoofdstad! Daar liggen de kansen om je te onderscheiden.
Maar nee, we zetten Obama op de cover in ons promotiemateriaal (links). Terwijl de meestgelezen stukken op de site toch duidelijk laten zien waar de lokale bevolking interesse in heeft (rechts). 
En verder...
A day in the life van een snapchattende tiener
Een nieuwe koloniale grootmacht: Facebook
Dat was ’m voor deze week! Als je tips hebt, schroom niet om te reageren op dit mailtje. 
Fijn weekend!
Ernst-Jan Pfauth
PS. Quartz heeft een interessante app gelanceerd, waar ik het volgende week uitgebreid over ga hebben. Hint: chatten met het nieuws!
Hoe vond je deze editie?
Ernst-Jan Pfauth & Alexander Klöpping

Elk weekend sturen we je De Medianieuwsbrief, met de interessantste artikelen over innovatie in de media.

Gemaakt door Ernst-Jan Pfauth & Alexander Klöpping met Revue. Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier. Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.