Bekijk profielpagina

Netflix krijgt serieuze concurrentie in Nederland (en EJP vertrekt ✈️ 🇺🇸)

Een nieuwe editie van De Medianieuwsbrief, van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth. Volgende week
De Medianieuwsbrief
Netflix krijgt serieuze concurrentie in Nederland (en EJP vertrekt ✈️ 🇺🇸)
Door De Medianieuwsbrief • Editie #109 • Bekijk online
Een nieuwe editie van De Medianieuwsbrief, van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth.
Volgende week verhuist Ernst-Jan naar de VS, om daar de Engelstalige uitbreiding van De Correspondent te werken. Hij verheugde zich nogal op het gebruik van Amazon Prime aldaar, maar deze week bleek dat hij daarvoor net zo goed in Nederland had kunnen blijven.

De boeiendste abonnementsdienst ter wereld
Aanstaande dinsdag verhuis ik naar New York. Formeel om daar de Engelstalige versie van De Correspondent op te zetten, maar stiekem keek ik er ook zeer naar uit om Amazon Prime te proberen. Dat is een van de boeiendste en meest succesvolle abonnementsdiensten ter wereld.
Voor een bedrag van 99 dollar per jaar krijg je toegang tot muziek, kranten als The Washington Post, boeken, films en series, en kun je het gehele assortiment van Amazon - van appels tot Apple-producten - gratis thuis laten bezorgen. Met andere woorden: Amazon regelt zo ongeveer alles wat de westerse mens wenst te consumeren. En die wensen kun je doorgeven via de beroemde praatpaal, Echo. Dat wilde ik wel meemaken.
Maar afgelopen week appte Alexander me dat ik ‘in Nederland kan blijven’. Amazon - de zesde webwinkel van Nederland - lanceert ook hier Prime:
Amazon wil met Prime dominantie uitbreiden naar Nederland
Amazon heeft nog geen supermarkt gekocht hier, maar...
Het pakket is nog niet zo compleet als in de VS, aangezien het bedrijf hier nog geen supermarkten heeft opgekocht en geen distributiecentra heeft. Gebruikers kunnen wel al artikelen uit de Duitse Amazon gratis laten bezorgen.
Dus Albert Heijn, Bol.com, Picnic en andere retailers hebben nog tijd om zich voor te bereiden op het moment dat Prime écht aantrekkelijk wordt.
Prime is al wel een serieuze concurrent van Netflix
Want voor 3,99 per maand (tot maart, daarna 5,99) krijgen gebruikers toegang tot Prime Video, en daar zitten Amazon-producties tussen als de Oscar-winnende film Moonlight en Manchester by the Sea en series als The Man in the High Castle en Mozart in the Jungle. Die maakt Amazon zelf, en het is in een concurrentiestrijd verwikkeld met onder andere Netflix wie de meest verslavende series weet te produceren.
Netflix heeft tot nu toe meer hitseries, maar is ook duurder. Het goedkoopste abonnement is 7,99 euro en het duurste 13,99 euro. En daar krijg je alleen video voor. Niet die gratis bezorging en opslagruimte.
Als Amazon met eigen producties Netflix heeft bijgehaald, kan het in Nederland een serieuze concurrent worden. En dan krijgen haar gebruikers die toekomstige Prime-services er nog bovenop.
Volgen vanuit de VS
Amazon richt de pijlen steeds meer op Nederland. Dit gaan spannende jaren worden voor zowel online media als retail.
Ondertussen vertrek ik dus naar de VS, in veel opzichten een voorland van Nederland, omdat vrijwel alle machtige nieuwemediabedrijven daar vandaan komen. Wat ik daar zie, deel ik voortaan in deze Medianieuwsbrief.
Fijn weekend! Volgende week weer een analyse van Alexander.
Tot dan,

Ernst-Jan Pfauth
Hoe vond je deze editie?
Word lid voor €5 per maand
Steun De Medianieuwsbrief en ontvang extra nieuwsbrieven.
De Medianieuwsbrief

Wij lezen alles zodat jij alleen het belangrijkste medianieuws krijgt. Elke werkdag om 16:00 in je mailbox.

Je kunt je abonnement hier beheren
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door De Medianieuwsbrief met Revue.